Uppgifterna i denna sammanställning grundar sig på dokument, släktens julbrev, protokoll från släktmöten, brev och anteckningar, släktforskning gjord av Sture Karlström samt muntliga berättelser om släkten från syskonen Karlströms barndom och framåt, nedtecknade i januari 2021 av Viveka Grinde, ordförande i Släktföreningen mellan 1981-2022.
ANFÄDERNAS URSPRUNG
Carl-Johan Carlström föddes den 26 juli 1841 i Håttorp, Lyrestad som andra barnet i en syskonskara på sju barn till Carl Magnus Henriksson och hans maka Greta, född Jansdotter.
Fredrika Carlström föddes i Vibygård , Närke , den 29 april 1847 , dotter till Lars Olsson och Kerstin Andersdotter.
CARL-JOHANS OCH FREDRIKAS LIV OCH FAMILJ
Varför Carl-Johan sökte sig till Närke och hur han träffade Fredrika finns inga uppgifter om. Inte heller om när och var de gifte sig. De bosatte sig en kort tid i Viby, men byggde sedan ett litet hus i Egelsta i Edsberg där de äldsta barnen föddes, Tora i oktober 1868, Amanda i september 1870, David i februari 1873, Elisabet i februari 1876 och Hjalmar i juli 1877.
De köpte sedan en tomt i Höga i Viby och flyttade in i huset de byggde där den 18 november 1878, samma dag som det sjätte barnet Oscar föddes. Sedan föddes Gustaf i mars 1881, Gottfrid i januari 1883, Gerda i februari 1887 och Gerhard i juli 1888.
Huset i Höga var litet men det fanns uthus med djur och mark för odling, alltså ett litet jordbruk. Carl-Johan arbetade också som byggnads- och möbelsnickare. Han hade sin snickarbänk i rummet där allt skedde. Sonen Hjalmar skriver i sina minnen från Höga att fadern fick arbeta hårt och ofta var sjuk då han kom hem. Han skriver också att fadern var gemytlig och glad och mån om sitt människovärde. Om sin mor skriver Hjalmar att hon hade ett gott och känsligt sinnelag och att hon alltid var den som fann på råd i känsliga situationer. De var båda mycket noga med att barnen skulle gå i skolan. Det hårda arbetet, de tio barnen och knappheten tog hårt på Fredrikas hälsa och hon blev tvungen att ta hjälp av sin barnlösa syster Johanna, "Moster Larsson". Först skulle Hjalmar bo hos henne och hennes man på Körtingsberg, men Hjalmar begav sig hem. Därefter blev det så att Gerda bodde hos dem hela sin uppväxt och fick ett gott hem där.
Under moderns sista svåra år flyttade barnen iväg för att arbeta på olika ställen och vid hennes död 1896 var bara Gerhard och Gottfrid kvar hemma. Efter hennes död var Carl-Johan sjuklig och skuldsatt och gifte om sig som Hjalmar skriver av ekonomiska skäl med en kvinna vid namn Lotta. När Carl-Johan avled 2 december 1898 ordnade Hjalmar med försäljning av huset till änkan, anordnade auktion och fördelade arvet mellan syskonen. 152 kr fick var och en .Yngste sonen Gerhard var då bara 10 år och placerades hos Karl och Lovisa Pettersson i Västanmossa. Gerhard fick gå i Viby kyrkskola liksom Gerda medan alla de andra barnen gått i Berga skola i Östansjö. Alla var skriv-och läskunniga och många välskrivna brev finns kvar efter dem. Fredrika och Carl-Johan Carlström vilar på kyrkogården i Viby.