TORA

Tora föddes den 3 oktober 1868 och avled den 8 juni 1914. Som den äldsta av 10 syskon fick hon tidigt lära sig ta ansvar och sköta många sysslor i hemmet. När hon slutat skolan efter sex år och konfirmerats fick hon arbete på  Körtingbergs herrgård i Viby. Där arbetade hon i hemmet hos familjen Lillieskjöld  framför allt med barnen tills hon gifte sig 1906 med lanthandlaren Emil Andersson och flyttade till Nordhaga. Hon blev senare sjuk och fick flera missfall före sin död 1914. 

I det släktregister som upprättades vid det första släktmötet fick hon nummer 0.

AMANDA

Amanda föddes den 2 september 1870 och avled den 11 april 1944. Efter de sex skolåren fick även Amanda söka arbete utanför hemmet. Hon arbetade en tid i Lybby, en tid i Tjälvesta och var hemma och tog hand om sin mor hennes sista tid i livet.

Amanda verkar ha styrt och ställt en del med familjen även sedan hon fått plats i Tjälvesta i Snavlunda. Där träffade hon trädgårdsmästaren Oscar Jacobsson och där skaffade hon arbete åt sin yngre syster Elisabet. Hon gifte sig sedan med Oscar som fick arbete som trädgårdsmästare på Löfstad slott i Östergötland.  De fick två söner, Carl född 1909 och Erik 1912. Carl gifte sig med Dagny och de fick sönerna Carl-Göran och Hans och dottern Anita. Erik fick barnen Sonja, Bengt, Carin och Gunnar. Carl och Dagny blev kvar i Östergötland men Erik flyttade med sin Lilly till Stockholm. Oscar Jacobsson levde till 1958.

Amanda hade det bra som "trädgårdsmästarinna" på slottet och hade hela tiden kontakt med sina syskon. När hon blev sjuk på 40-talet och togs till Vadstena var Gerda där och stöttade familjen har Gerdas son Anders berättat för Viveka. Det finns foton från deras tid att se på  Löfstad slott. Amanda fick nummer 1 i släktregistret.

DAVID

Efter två döttrar föddes sonen Johan David den 14 februari 1873.  Han blev 81 år gammal och dog den 6 november 1954, hans fru Hilda gick bort 1952. David växte upp och gick i skola i Berga. Därefter fick han arbete på godset Körtingsberg i Viby där han så småningom blev kusk och ansvarig för rid-och vagnshästarna på godset.  Han gifte sig med Hilda och fick barnen Erik 1894, Albert 1896, Lisa 1898, Orvar 1899 och Magda 1902. Sedan flyttade familjen till Ribbingsfors i Västergötland där han fick anställning som kusk och stallförman. Barnen växte upp och de tre sönerna bosatte sig i Stockholm och dottern Lisa i Eskilstuna. Efter pensioneringen flyttade David och Hilda till Skagersvik där deras yngsta dotter med maken Bertil Isaksson bosatt sig. Sonen Erik och hans Augusta fick barnen Lilly, Karin, Harry och Hugo. Sonen Albert fick med frun Ebba barnen Harald och Gunnar. Magda fick barnen Paul, Elsie och Inger.

David och Hilda bodde sedan i Åtorp med dotterns familj sammanlagt under 17 år men den sista tiden levde de på ett ålderdomshem i Kvistbro i Fjugesta och nu vilar de båda på Kvistbro kyrkogård. Deras gren har nummer 2 i vårt register.

ELISABETH

Familjen Karlströms fjärde barn blev dottern Maria Elisabeth som föddes den 16 februari 1876 och avled den 1 december 1963 vid 87 års ålder. Hon kallades ofta Betty och fick nummer 3 i registret.

Hon var ett känsligt och begåvat barn och drömde tidigt om att få läsa vidare och bli lärarinna.  Det fanns naturligtvis inga möjligheter till detta utan Elisabeth började som syskonen arbeta tidigt.  Genom storasyster Amanda kom hon till Tjälvesta säteri i Snavlunda och fick arbeta i hushållet 

Hon blev intervjuad på 1950-talet av Berit Spång, författarinnan som då ägde gården om sin tid där och nämns i hennes roman "Vägen genom ängarna". 

Därefter kom hon till Vretstorp där hon fick arbete hos handlaren Carlquist och träffade sin blivande man muraren Karl Lindström.  De gifte sig 1900 och de första åren tillbringade de i Vänersborg och Kristinehamn där Karl fick arbete på sjukhusbyggen. De första barnen Karin 1901, Gustav 1905 och Sven 1908 föddes innan de hann återvända till hembygden. De hade då köpt och uppfört Norlunda i Vretstorp där sedan Bengt föddes 1915 och Nils 1919.

Dottern Karin blev sömmerska och gifte sig med trädgårdsmästaren och snickaren Oskar Eriksson. De fick barnen Erik och Margareta och bosatte sig i Karlskoga. Gustav gifte sig med Britta Lager och de bosatte sig senare i Örebro med barnen Urban, Håkan, Birgitta och Ingegärd. Gustav gick i faderns fotspår och blev murare liksom Sven och Bengt. Sven och Bengt byggde sig nya hus i backen nedanför Bettys och blev kvar i Vretstorp. Sven gifte sig med Ruth Hjalmarsson och fick döttrarna Kerstin, Solveig och Inga-Berit. Bengt träffade sin Iris Johansson i Nordhaga hos moster Gerda och de fick barnen Svante, Viveka och Styrbjörn.  Nils träffade sin Ingrid Lindström då han arbetade som elektriker i Axevalla   De flyttade sedan till Skövde och Bua innan de bosatte sig nära dottern Anita i Siljansnäs.

Elisabet och Karl flyttade in i Norlunda, de byggde uthus till djuren och källare. Betty anlade trädgård med massor av fruktträd och odlingar. Avkastningen räckte både till familjen och andra behövande släktingar särskilt under krigsårens ransoneringar. Alla barnen bodde länge hemma så det blev många matsäckar och mycket tvätt. Deras hem var alltid öppet för släkten och många syskon och syskonbarn kom på korta och långa besök.  Det finns många brev från syskonen som visar på deras goda kontakter under alla år. Hon hade också sin farbror Jan-Erik boende där under hans sista år. Han avled några veckor efter det att hennes make Karl blev påkörd av en bil och förolyckades då han var på väg hem från ett arbete i Trystorp. Han och hans bror Edvard drev en byggfirma i Vretstorp.  

Vid 67 års ålder blev Betty alltså änka och levde ensam i 20 år. Hon fick dryga ut sin magra pension med att laga mat till de arbetare som på 40-talet drog elledningarna i skogen ovanför och sedan hyrde hon ut ett rum ovanpå till flickor som arbetade på skofabriken. Vi som hade fördelen att bo så nära fick lära känna vår farmor och fick höra mycket berättas. Med sitt varma och välkomnande sätt var hon en naturlig samlingspunkt för oss alla och sorgen var stor då hon avled i december 1963. Hon vilar på Viby kyrkogård vid sin Kalles sida. 

HJALMAR

Den femte av syskonen med nummer 4 i vårt register är Karl Hjalmar som föddes den 4 juli 1877 och dog den 28 mars 1973. När Hjalmar var fyra år och redan fått en lillebror bestämdes det att han skulle få bo hos sin moster Johanna och morbror Larsson som var barnlösa.  De bodde i flygeln till herrgården Körtingsberg, där morbror Larsson hade hand om rid- och vagnshästarna. Han blev väl behandlad och fick leka med alla barnen på godset men han saknade sina syskon så mycket att han till sist tog sig hem till Höga. Han började skolan ett år för tidigt för att få sällskap med Elisabeth som var ett år äldre.  Han skriver i sina memoarer om skolgången som inte var lika lyckad för honom som för storasystrarna. På loven fick han vara hos moster Larsson och leva ett annat liv med herrgårdsbarnen än hemma i Höga där det var nödvändigt att alla hjälpte till. Han fortsatte med det tills han var tretton år då han slutade skolan och då  hans syster Gerda vid tre års ålder flyttade till moster Larsson för gott. 

Hjalmar arbetade först som snickare men sedan som byggnadsarbetare och murare. Bland arbetena i Närke finns hans murarinsats kvar på Bergööska huset i Hallsberg som nu är museum. När svågern Karl fick arbete på sjukhusbygge i Vänersborg var Hjalmar med där. Senare fick han arbete i Stockholm, möjligen genom sin farbror Lars och kom till Sundbyberg 1903.  Vid sekelskiftet 1900 hade Hjalmar träffat sin blivande hustru Alfrida Cato från Vibytorp i Hallsberg och de gifte sig och bosatte sig på Rosenvägen i Sundbyberg. 

Hjalmar blev murarbas och ägnade nästan hela sitt långa liv åt byggnadsarbete. Han var med och byggde Högberga kursgård på Lidingö och veterinärhögskolan i Frescati och från byggnationen av Sabbatsbergs ålderdomshem finns ett reportage om Hjalmar i fullt arbete vid 80 årsålder. Han var hela sitt liv fackligt och politiskt engagerad och hade som medlem i Socialdemokraterna en del kommunalpolitiska uppdrag. 

Hjalmar fick två söner med Alfrida, Ture 1904 och Sven 1911. Alfrida fick på 20-talet en hjärntumör och avled 1926 efter stort lidande. Det blev en svår tid för Hjalmar och sönerna. Han fick då hjälp av systerdottern Karin och sedan av andra hushållerskor. 

På senare tid tillbringade han mycket tid hos Ture i sommarstugan i Stäket och åkte ofta till Vretstorp och gästade sin syster Betty.

Ture gifte sig med Signe, arbetade på resebyrå och stannade i Sundbyberg. Sven gifte sig med Margit och blev murare och bosatt i Sundbyberg. Sven och Margit fick sönerna Björn och Kåre.

Hjalmar och Alfrida begravdes i Sundbyberg.

OSCAR

Den pojke som föddes då familjen flyttade in i huset i Höga var det sjätte barnet som fick namnet Oscar.  Han föddes den 18 november 1878 och avled den 23 maj 1920. I vårt register har han nummer fem. Han växte upp och gick i skolan i Berga som de andra barnen och började arbeta tidigt. Han sökte sig till järnvägen och fick arbete i Laxå där han träffade sin Hilda Björk och gifte sig 1902. Han fick sedan arbete i Väring och i Stenstorp och de fick barnen Greta 1903, Karin 1904 och Ragnar,1905. Sjukdom och sorg präglar hans korta liv, hustrun Hilda dog i TBC 1906 och dottern Karin dog 1916 också i TBC. Senare flyttade familjen till Skövde och Oscar gifte om sig med Ellen Fihn från Borås och de fick 1914 sonen Olof. Oscar blir kontorsbiträde hos SJ och familjen flyttar till Falköping men 1920 får Oscar spanska sjukan och dör efter bara en veckas sjukdomstid. Oscar begravs i Falköping och därefter flyttar familjen till Skövde. 

Barnen Greta, Ragnar och Olof får studera och Greta blir så småningom folkskollärare och kantor i Tångeråsa men även hon får TBC och dör 1930 och vilar nu på Viby kyrkogård. 

Sonen Ragnar gifte sig med Alice Lind och arbetade åt AB Husqvarna och fick barnen Ingvar,1932, Sture 1933 och Margareta 1936. De bosatte sig i Göteborg där Ragnar avled 1999. Ragnar var den som tog initiativet till den första släktträffen då vår släktförening bildades.

Oscars andra hustru Ellen drev en liten firma, Borstmagasinet i Skövde och avled 1954. Olof gifte sig 1942 med Kerstin Olsson och de fick barnen Lars, Eva, Anders och Hans. Olof hade eget företag, men blev också båtbyggare och lärare. Han skildes från Kerstin 1956 och gifte om sig 1958 med Kerstin Lundin. De bosatte sig i Göteborg och sedan Brännö där han avled 2001.

GUSTAF

Det sjunde barnet i familjen, Gustaf föddes den 16 mars 1881 och avled den 1 september 1970.

I vårt register har Gustaf-grenen nummer sex.

Han växte upp i Höga, gick i skolan i Berga och började arbeta tidigt. Han sökte sig till Postverket och arbetade först som brevbärare i Örebro och kom sedan till Gävle där han arbetade som posttjänsteman hela livet. Där träffade han sin blivande fru, Edla och de blev kvar i Gävle och fick barnen Einar 1912, Torsten 1920 och Ruth 1924. De byggde en sommarstuga i Hillevik utanför Gävle men tillbringade också många sommarveckor hos syster Betty i Vretstorp, där Gustaf alltid var sysselsatt med att göra utemöbler i eneträ. Sång och musik framför allt i kyrkan blev ett viktigt intresse för alla i familjen.

Båda sönerna blev också posttjänstemän. Einar gifte sig med Gertrud. De blev kvar i Gävle och fick barnen Sören, Yngve och Birgitta. Torsten flyttade till Stockholm och sedan till Sigtuna.  Han fick med sin Birgit döttrarna Gunnel, Ulla och Kerstin. Ruth gifte sig med Bengt Lundequist och fick barnen Arthur, Inger, Håkan och Stig. De bosatte sig i Salbohed i Västmanland.

GOTTFRID

Erik Gottfrid, barn nummer åtta, föddes i Höga den 20 januari 1883 och dog vid 29 års ålder den 2 juli 1912. Efter avslutad skolgång började Gottfrid arbeta i skoindustrin i Kumla. Han gifte sig med Elin och de fick barnen Karin 1908, Elisabeth 1911 och Erik 1912. Elisabeth gifte sig med Elof Vallin och bosatte sig i Askersund där sönerna Thorolf 1936, Kent 1939 och Anders 1944 föddes och växte upp. 

Erik fick en dotter Mary 1931 och gifte sig sedan med Dagmar och fick med henne barnen Monica 1943 och Lars. Gottfridgrenen har nummer sju i släktregistret. 

Gottfrid avled i sviterna efter en magsårsoperation och vilar på Kumla kyrkogård liksom Elin som gick bort 1946. 

GERDA
Familjen i Höga utökades med en dotter som föddes 19 februari 1887 och fick namnet Gerda Concordia. Hon blev 92 år och avled 2 september 1979. Hennes nummer i släktregistret är 8. Efter det nionde barnets födsel var modern svag och sjuk och det beslutades att Gerda skulle få växa upp hos sin moster Johanna och morbror Larsson på Körtingsberg. De hade tidigare haft Hjalmar hos sig en tid och under skolloven men han ville ju hem till Höga. Gerda fick ett bra hem hos moster och morbror Larsson och för Anders och Karl-Gustav blev de morföräldrarna trots att Gerda alltid också höll kontakt med syskonen från Höga.  Som ung kom Gerda till Stockholm och arbetade hos en fröken Svedelius på Östermalm.  De blev goda vänner och hon ordnade bröllopet för Gerda och Emil när de skulle gifta sig Emil Andersson är den man som tidigare var gift med hennes storasyster Tora och hade lanthandel i Nordhaga.
Paret bosatte sig där och fick första barnet Anders 1917 och sedan Karl-Gustav 1919. Gerda fick 1919 spanska sjukan och sonen Karl-Gustavs handikapp ansågs vara en följd av sjukdomen. Gerda blev tidigt änka då Emil dog 1923. Vid hans död tvingades Gerda sätta sig in i affärens skötsel och klara av hemmet och de små pojkarna. Till sin hjälp hade hon flera anställda men arbetsbördan blev tung. Gerda var mycket energisk och handlingskraftig och lyckades klara av affären på egen hand tills Anders blev vuxen nog att ta över den. Anders fick kontorsutbildning i Karlskoga och gjorde under kriget sin värnplikt på stabskontoret i Askersund . Även Karl-Gustav gick i skolan och kunde hjälpa till i affären.
På 50-talet flyttade Gerda och Karl-Gustav till Haga och senare till Vretstorp när Anders gifte sig med Edith Dahlberg och de fick barnen Kjell 1958, Lars 1961, Olov 1964 och Cecilia 1968.
Gerda och familjen var medlemmar av Missionsförbundet och Blåbandsföreningen och Karl-Gustav var organist i missionsförsamlingen under många år. Gerda avled vid 92 års ålder, Karl-Gustav blev nästan 75 år och Anders blev släktens förste 100-åring. Alla vilar nu på Viby Kyrkogård.

GERHARD
Tionde och sista barnet i familjen i Höga blev Karl Gerhard som föddes den 21 juli 1888 och avled i Finspång den 17 september 1970. Hans nummer i släktregistret är 9. Efter tio barn och ett slitsamt liv var modern sjuklig under sina sista år. När hon avled var Gerhard sex år och fick flytta till släktingarna Karl och Lovisa Pettersson i Västanmossa. Han kom alltså att gå i Viby kyrkskola. Det sägs att han fick stränga order att ta av sig skorna på vägen så att de inte slets för mycket. Kanske påverkade det hans yrkesval.  Han sökte sig till skoindustrin i Kumla och kom sedan till Finspång och arbetade med skor i hela sitt liv både som skomakare och försäljare. Han var en mycket fridsam och omtänksam person och liksom sin hustru Olga engagerad i Missionsförsamlingen i Finspång.
Gerhard och Olga fick barnen Britta 1917, Tore 1919 och Lennart 1922. Britta blev kvar i Finspång och arbetade inom Konsum till sin pension. Tore och Lennart stannade också kvar i Finspång och fick arbete på Metallverken. Tore arbetade på VVS-avdelningen och Lennart startade 1954 Finspångs Finmekaniska. Tore gifte sig med Anita och fick döttrarna Susanne och Lise-Lott.  Lennart fick med sin Eva barnen Agneta, Hans och Anders.
Gerhard, Olga och deras barn vilar alla på Risinge kyrkogård i Finspång.