Släktmöte 1: 13-14 juli 1946 i Viby

Initiativet till den första släktträffen togs av Ragnar Karlström. Han har berättat att idéen till en kusinträff väcktes då han vid en sammankomst träffade sin kusin Torsten Karlström. När syskonen Karlström fick höra talas om kusinträff sade de nej. Visst skulle det bli en träff - men för hela släkten. 
 
Platsen de valde var självklar. Alla ville hem till hembygden i Viby och där fanns ju systrarna Gerda och Elisabeth som var vana vid att öppna dörrarna för alla sina släktingar. Sex av syskonen levde ännu och deltog i släktträffen tillsammans med ett femtiotal släktingar. En släktförening bildades och Ragnar Karlström blev dess förste ordförande. Sekreterare blev Olof Karlström och kassör Anders Andersson. Det bestämdes att en julhälsning skulle sändas till släkten varje år och att ett register över släkten skulle upprättas. De fastställde en årsavgift per vuxen medlem på två kronor och bestämde att jubilarer skulle uppvaktas från 50 års ålder på de jämna födelsedagarna. De bestämde också att fler släktmöten skulle äga rum.




Släktmöte 2: 30 juni-1 juli 1951 i Viby


Dags för ett andra släktmöte. 72 släktingar samlades hos syster Elisabeth i Norlunda i Vretstorp.  Många nya släktmedlemmar presenterades, styrelsen utökades med Ture Karlström och Britta Karlström samt två revisorer, Bengt Lindström och Erik Karlström. Två suppleanter valdes också: Sven Lindström och Einar Karlström.
 
Vid detta möte donerade Hjalmar Karlström en ordförandeklubba till släktföreningen med inskriptionen: Släktföreningen Karlström, Höga, Örebro län och en teckning av Viby kyrka och landskapsvapnet.
 
På programmet stod lekar och promenader. Några for till Håkanbol för att träffa brodern David och gratulera hans måg Bertil Isaksson på hans 50-årsdag. Besök i Viby kyrka med kransnedläggning på graven, en högtidlig middag med många tal och mycket sång på Vretstorps hotell och fotografering vid Norlunda ingick också.  Släkten inkvarterades överallt där det fanns ett ledigt golv eller i bästa fall en säng hos släktingarna i Viby.




Släktmöte 3: 30 juni-1 juli 1956 i Viby

 
För tredje gången kallade styrelsen till släktträff i Viby.  Vart femte år tycks ha blivit tradition. Denna gång samlades 83 personer hos Elisabeth i Norlunda. 
 
Lördagsprogrammet fylldes av femårsmöte, lekar och samvaro. 
 
På söndagen besöktes såväl Viby som Kvistbro kyrkogårdar och kransar lades ner vid släktens gravar. Syster Gerda hade anordnat kyrkkaffe i Blåbandslokalen (nuvarande Bröderna Nordins snickeri) bredvid Haga och därefter följde en högtidlig middag i Edsbergs bygdegård. Sång och musik och högtidliga tal och fotografering förstås. Av talen minns vi nog alla mest Signe Karlströms roliga tal för de ingiftas räkning. Hon fick oss att inse att utan ingifta hade det aldrig kunnat bli någon släktförening för Karlströmarna!

Även denna gång inkvarterades släkten hos alla som bodde i Viby. Olof hade i sin kallelse uppmanat deltagarna att "komma mätta för att inte ligga släktingarna i Viby ”alltför mycket till last". 




Släktmöte 4: 18-19 juni 1961 i Finspång

 
Inför det fjärde släktmötet tog Finspångsgrenen under Gerhards ledning på sig att tillsammans med styrelsen anordna släktträffen i Finspång. Den hölls i Missionsförbundets sommarhem och lockade 76 personer. Inkvartering skedde på sommarhemmet, i tält och på pensionat. 
 
Av anteckningarna framgår att sedan starten 1946 hade släkten utökats med 36 barn, 9 ingifta och att 7 medlemmar avlidit. Förutom den tidigare styrelsen som omvaldes utsågs Birgitta Lindström-Kronblad till ansvarig för släktregistret.
 
På programmet stod en thesupé som Gerhard bjöd på, det var utflykter till Risinge och Kimstads kyrkogårdar där blommor lades ned på Olga Karlströms och Amanda och Oscar Jacobssons gravar.  Dessutom gjordes ett besök på Löfstad Slott före den högtidsmiddag som avåts i Finspång.




Släktmöte 5: 18-19 juni 1966 i Täby

Tjugo år efter den första släktträffen är det "Sundbybergsklanen" med Ture och Sven i spetsen som ordnar med alla praktiska arrangemang för mötet. Det förlades till Stockholms Spårvägars semesterhem Nygård i Täby. Där inkvarterades de flesta av de 100 deltagarna.
 
Vid mötet valdes en ny ordförande. Torsten Karlström efterträdde Ragnar Karlström. Till ny kassör efter Anders Andersson valdes Britta Karlström och Sture Karlström valdes till ledamot. Ett nytt släktregister hade utarbetats och Sture Karlström delgav släkten resultatet av de släktforskningar han gjort.  Där kan vi följa Carl-Johans förfäder ner till 1600-talet.
 
Den högtidliga middagen intogs på lördagskvällen och därefter följde samvaro med mycket sång och musik. På söndagen bjöds deltagarna på en rundtur i Stockholm och en utflykt till Täby kyrkby. Sammankomsten avslutades efter söndagens lunch.




Släktmöte 6: 20 juni 1971 i Solbacka Läroverk i Stjärnhov

 
Den sjätte släktträffen anordnades i Stjärnhov och 120 medlemmar deltog där. Åldermannen Hjalmar bjöd alla på välkomstkaffe och sedan var det dags för sedvanligt femårsmöte och fotografering. Efter middagen var det dags för lekar, tävlingar och samvaro som avslutades med korvgrillning framåt natten. På söndagsförmiddagen var det en tipspromenad och bad i den intilliggande sjön.
 
Endast smärre ändringar genomfördes i styrelsen: Sture Karlström valdes till sekreterare och Viveka Grinde invaldes som ledamot. Det konstaterades att Solbacka var en idealisk plats för vårt släktmöte och vädrets makter var mycket gynnsamma.




Släktmöte 7: 19-20 juni 1976 i Solbacka i Stjärnhov

 
Med de goda erfarenheterna från 1971 valde styrelsen åter att förlägga släktmötet till Stjärnhov. 126 medlemmar slöt upp den här gången.
 
En viss konkurrens fick släktmötet på lördagen av utsändningarna från kungabröllopet i Stockholm men vi lyckades ändå klara av vårt femårsmöte, en högtidlig middag och samvaro till sen timma på lördagen. Särskilt minns vi som var med den parentation som Ragnar gjorde efter åldermannen Hjalmars bortgång.  
 
Vid mötet valdes Björn Karlström till vice ordförande och nya revisorer blev Kent och Thorolf Vallin. Medlemsavgiften per person och år höjdes till 10 kronor för alla över 20 år. På söndagen ordnade Björn och Kåre med familjer lekar och tävlingar för alla generationer.




Släktmöte 8: 27-28 juni 1981 i Ljungskile

 
Göteborgsgrenen ordnade med det åttonde årsmötet i Ljungskile Folkhögskola i Bohuslän. 
Vi fick lära känna en annan sida av vårt avlånga land samtidigt som vi fick möjlighet att träffas igen.
Vid femårsmötet avtackades Torsten Karlström som avsagt sig uppdraget som ordförande.
Efter en livlig debatt valdes Viveka Grinde till ny ordförande. Thorolf Vallin och Lars Karlström invaldes som ledamöter i styrelsen. 
 
På programmet fanns som vanligt en högtidsmiddag och fotografering på lördagen och gemensamma aktiviteter på söndagen. 




Släktmöte 9: 14-15 juni 1986 i Medevi Brunn i Östergötland

 
140 medlemmar mötte upp på denna fantastiska plats med en lång historia som kurort. Förutom våra vanliga inslag med femårsmöte, fotografering och högtidsmiddag hann vi dricka brunn och gå grötlunken.
 
Vid årsmötet utsågs Lars Karlström att ansvara för uppvaktningar och årsavgiften höjdes till 25 kr per vuxen medlem.
 
Eftersom vi var så nära Viby ordnades det med en bussresa dit på söndagsförmiddagen. Vi besökte föräldrahemmet i Höga, lade ner en krans på föräldragraven på kyrkogården och bjöds på kaffe i scoutlokalen i Vretstorp av Bettys barnbarn. Vi kunde också titta på en utställning med kläder och andra föremål från släkten som Iris Lindström anordnat i Fridhem. Under bussresan underhöll bl a Sven Lindström med historier och sång på närkemål. Vi återvände till Medevi för lunch och avslutning.




Släktmöte 10: 15-16 juni 1991 i Siljansnäs i Dalarna

Nils Lindström med familj ordnade den tionde släktträffen på Leonardos i Siljansnäs. Vi inkvarterades i hotellet och i stugbyn intill. 

Vi fick möjlighet att ta del av Dalarnas midsommartraditioner vid resningen av midsommarstången i Styrsjöbo och gjorde ett besök på Naturum och Utsiktstornet i Siljansnäs.  

På söndagen bjöd Ingrid och Nisse på kaffe i Almo, vi hade roliga tävlingar anordnade av "Sundbybergsklanen" och alla 110 upplevde en fantastisk helg i det vackra landskapet. 
 
Naturligtvis ingick våra traditionella programpunkter och en del förändringar gjordes i styrelsen. Nils Lindström och Margareta Eriksson fick ansvaret för släktregistret och Elsie Egnesund efterträdde Britta Karlström som kassör. 

Ett släktogram med en teckning av Kerstin Lindström, avsett för jämna födelsedagar, hade utarbetats av Björn Karlström och presenterades nu för släkten. Även fotografiet på syskonen Karlström som sammanställts av Allan Larsson i Vretstorp presenterades vid detta släktmöte.




Släktmöte 11: 15-16 juni 1996 i Hasseludden Stockholm

 
På det elfte släktmötet fick vi stifta bekantskap med Stockholms skärgård Det ägde rum på LOs folkhögskola som just då var på väg att restaureras (och idag är spa-anläggningen Yasuragi). 126 personer hittade dit och fick uppleva en jättefin kursgård med simbassäng och gymnastiksal där vi kunde genomföra många roliga aktiviteter. Vi hade hela anläggningen för oss själva och kunde grilla korv på terrassen och anordna ett simpass på söndagsmorgonen.
 
Vid årsmötet valdes Cecilia Granbom till sekreterare efter Sture Karlström.




Släktmöte 12: 16-17 juni 2001 i Knottebo Åsbro

 
2000-talets första släktmöte sammankallades till Svenska Kraftnäts kursgård i Åsbro i Närke. Ett hundratal medlemmar deltog i släktmötet. Vid årsmötet valdes Agneta Bohman, Ulla Karlström och Kerstin Silfverberg in i styrelsen. Tanken var att så många grenar som möjligt skulle representeras i styrelsen. Kent Vallin och Margaretha Eriksson utsågs till revisorer.
 
Medlemsavgiften höjdes till 50 kr.  Parentation hölls över de 15 medlemmar som lämnat oss under femårsperioden, framför allt ur " kusingenerationen".

På programmet fanns tipspromenad, lekar och tävlingar samt uppträdande med sång, musik och dans av unga och äldre förmågor. Lördagskvällen avslutades med korvgrillning och allsång i ösregn.
 
På söndagen gjordes besök på Viby kyrkogård vid anfädernas grav.  Sedan åkte vi till Viby Hembygdsgård där vi drack kaffe och fick se textilgruppens stolthet: den gamla mansdräkten från Höga som rekonstruerats. Den finns nu på Örebro läns museum.




Släktmöte 13: 17-18 juni 2006 i Billströmska folkhögskolan på Tjörn

 
Åter dags för släkten att bege sig västerut.  Lisbeth och Lars Karlström hade funnit ett perfekt ställe för ett släktmöte, folkhögskolan mitt på ön.  

Vi åt typisk västkustmat och fick lära oss en hel del om trakten, vi fick jättefin musikunderhållning vid middagen och hade en musikgissningstävling i konsertsalen på kvällen. 

På söndagen gjorde vi en rundtur med båt runt Tjörn i strålande väder. 

Vid årsmötet omvaldes styrelsen i sin helhet och en hemsida för föreningen planerades. Naturligtvis fotograferades hela gruppen som brukligt.




Släktmöte 14: 11- 12 juni 2011 på Visingsö

 
98 medlemmar i släkten mötte upp och inkvarterades på Visingsö hotell och konferens. Efter den inledande lunchen satte vi i gång att fullborda en släkttavla som Kåre påbörjat så att alla skulle kunna identifiera sig själva i släktgrenarna och släktleden. 502 medlemmar fanns totalt i släkten och vi var alla glada att ha fem från kusingenerationen ibland oss.

Vi genomförde vårt femårsmöte, gjorde vissa ändringar i styrelsen och antog nya stadgar för släktföreningen. 
 
Vi hade en grupptävling där vi fick använda alla våra sinnen, vi fick en god middag och avslutade kvällen med musik och dans uppe på loftet. 

På söndagen åkte vi en tur på Visingsö med remmalag i strålande solsken och fick sedan lära oss mer om ön av " greven Per Brahe d y". Vi avslutade efter lunch och tog färjan till Gränna, alla mycket nöjda över den trevliga anläggningen, över det fina bemötandet men framför allt av samvaron med släkten. Åter en massa fina minnen att bevara.




Släktmöte 15: 18-19 juni 2016 i Åkerby utanför Nora i Västmanland

 
Ett nittiotal medlemmar samlades på Åkerby Herrgård för det femtonde släktmötet. Efter lunchen höll vi vårt sedvanliga femårsmöte med parentation av dem som lämnat oss sedan förra mötet och årsmötesförhandlingar där styrelsen omvaldes. Vi var glada att ha med oss åldermannen Anders Andersson och Ingrid Lindström från kusingenerationen.
Efter fotografering och fika var det dags för lekar och tävlingar och efter middagen hade vi en musiktävling med en inhyrd ledare. På kvällen var det samvaro i puben.
 
Söndagen ägnades åt gemensamma aktiviteter och dessutom ett föredrag om traktens stolthet, Maria Lang. Träffen avslutades efter lunch och en stark förhoppning att ses om fem år igen.




Släktmöte 16: 18-19 juni 2022 i Norrköping

2020-2021 lamslås världen av Corona-pandemin och vi får skjuta upp det planerade släktmötet på Marieborgs folkhögskola ett år. 

Årsmötet samlar cirka 60 släktingar och vi bor i folkhögskolans elevhem. Under lördagen hade vårt femårsmöte och Viveka fick lämna över ordförandeklubban till sin dotter Elisabet. 

Vi hanterade alla frågor och en motion kring aktivt/passivt medlemsskap, samt visade släktföreningens nya hemsida.

Efter fotografering och kaffe umgicks vi med bland annat lekar, middag med grillbuffé, tipspromenad för vuxna och barn och korvgrillning med grillmästare Björn Karlström. Sist uppe var de yngsta i släkten där Amanda, Clara, Alice och Alice ritade, lekte och busade med sina lite äldre idoler Samuel, Linus och Signe. 

På söndagen fick vi en god frukost och sedan åkte vi till Löfstad slott där vi fick en mycket bra visning av slottet och vi kunde visa brev från Amanda till Gerda för våra guider. Amanda var gift med trädgårdsmästaren på Löfstad och det var roligt att få en blick tillbaka i tiden. 

Vädret var hela helgen strålande! Och vi var också mycket nöjda med Marieborg!